Kalau Anda Berhenti Pakai Skincare & Jerawat Naik Balik, Anda WAJIB Baca Sampai Habis!

Sebelum tu, saya nak tanya. Anda nak tak kalau perkara ini berlaku kat anda.

Bila esok anda pergi kerja, kawan ofis anda tegur " Sarah, kulit kau makin cantik la, apa yang kau pakai. Share la dengan aku ". Terus kembang hidung.

Bila keluar lunch dengan kawan, dah tak rasa rendah diri. Tak perlu nak sorok muka. Kita pulak excited nak ajak kawan keluar.

Bila balik rumah, suami pula puji kulit anda makin cantik persis retis. Tak macam dulu. Confirm anda senyum lebar sampai telinga.

Kalau dulu anda keluar rumah, orang pandang semacam je sebab muka berjerawat. Sekarang, benda tu tak akan berlaku lagi sebab muka anda dah makin cantik!

Jangan risau, anda juga boleh rasai pengalaman manis seperti di atas jika anda jumpa produk yang betul dan sesuai dengan masalah yang anda hadapi sekarang ini.

SAYA MINTA MAAF.

Apa yang akan saya bongkarkan kejap lagi bukan untuk anda kalau :

  • Jerawat hilang dalam masa 7 hari lepas pakai sabun jerawat @ produk jerawat.
  • Jerawat dah sembuh selama-lamanya. Tiada masalah jerawat naik kat tempat sama.
  • Jerawat dah tak naik kat muka walaupun dah berhenti guna skincare.

Jika anda bukan dalam 3 golongan di atas, TAHNIAH saya ucapkan. Pencarian anda akan berakhir di sini.

Anda dah ready? Jom kita mula.

Sebenarnya dulu, saya pun ada masalah yang sama, jerawat batu yang hodoh + masalah jerawat berulang. Hampir bertahun-tahun saya hadapi masalah sama. Duit banyak habis try macam-macam.

Sekarang ni Alhamdulillah jerawat besar + darah + nanah dah tak ada. Jerawat kecik naik tu biasa la.

​Macam mana saya buat?

Saya akan cerita bila saya free nanti. Boleh? Hehe.​

Lepas stop pakai skincare, jerawat naik balik tak?

Orang cakap, jerawat naik sebab minyak berlebihan, lepas tu liang roma tersumbat. Ada pulak bakteria kat liang roma tu + habuk + kotoran. Poops, jerawat naik.

So kena la rajin-rajin basuh muka ye.

Tapi, apa yang kita buat selama ni, maksud saya guna pencuci muka, ubat jerawat, krim jerawat dan sebagainya hanya untuk kawal dan cegah jerawat dari naik lagi teruk.

Perasan tak, anda dah pakai skincare jenama xxx untuk 2-3 bulan, jerawat terkawal, kulit ok, tak ada masalah sangat.

Kemudian anda berhenti guna produk tu sebab anda rasa jerawat dah ok.

Tapi lepas berhenti, jerawat start naik balik :( Jadi balik macam mula-mula dulu.

Hmm. Pelik kan.

Kejap, saya nak tanya soalan sikit boleh tak?

  • Anda dah lama ada masalah jerawat (mungkin dah 2-3 tahun) tapi sampai sekarang masih tak baik lagi (jerawat berulang). Jerawat still naik walau dah pakai skincare.
  • Dah tak tahu nak pakai apa dah. Ubat moden, tradisional semua dah cuba. Tapi kecewa.
  • Dah cuba banyak supplement, tapi tak semuanya berkesan. Dah la mahal.
  • Dah banyak duit habis beli macam-macam produk.
  • Fobia nak beli produk jerawat, takut tak berkesan. Membazir je.

Kalau anda angguk kepala minimum 2 (dua) statement yang kat atas ni, maksudnya kita ada masalah yang sama.

Saya anggap anda yang baca sampai sini maksudnya anda memang serius nak dapatkan kulit bebas jerawat macam orang lain. Kan?

Sekejap je lagi, saya akan explain kenapa jerawat susah sangat nak sembuh, walaupun dah bertahun-tahun.

Jerawat on off. Sekejap ok, sekejap tak ok. Dah baik lepas tu naik balik.

Anda tahu sebab ni, misi anda nak bebas jerawat lagi mudah. Anda dah nampak jalan kat depan mata.

Sebelum tu, saya nak ucap TAHNIAH kepada anda!

Tahniah sebab saya nak anda semua faham yang selama ni anda dah usaha macam-macam nak bagi jerawat kat muka hilang.

Cuba produk A, lepas tu produk B pulak. Tengok iklan produk C macam menarik je, beli pulak produk C.

Sebab kita sungguh-sungguh nak bagi jerawat sembuh. Nak muka flawless macam retis.

Tapi 1 benda saya nak beritahu anda, tu semua bukan salah anda pun.

It's ok.

Sebab tak ada orang yang beritahu anda, apa yang anda buat selama ni salah.

" Kalau salah, apa yang betul Zarif "

Biar saya beritahu anda...

.

.

.

Antara faktor penyebab jerawat : usus kotor + level toksin dalam badan tinggi.

Macam saya dulu, lepas duit dah banyak habis (nasib baik saya tak kira exact amount berapa, kalau tak boleh tunjuk kat sini) ...

Baru saya terjumpa seseorang yang beritahu saya, "Jerawat naik sebab usus kau kotor. Dah berapa lama tak 'servis' usus kau tu."

Saya nak cerita details, tak berapa nak ingat sangat lah, dari segi dialog semua tu. Tapi yang penting mesej yang saya nak sampaikan.

Ok, saya sambung semula.

Cerita Ilham

Nama kawan saya tu Ilham. Dia tunjuk satu demo. Live demo depan saya (Sebenarnya ada video tapi versi lagi cun. Video ada dalam next blog post saya).

Lepas saya tengok demo tu dan penerangan dari dia, baru saya faham. Kenapa selama ni jerawat saya susah nak sembuh.

Dah makan supplement pun, tak berkesan sangat.

Am sebelum ni pun sebenarnya 'acne sufferer'. Boleh tengok gambar kat bawah, muka dia penuh jerawat. Jerawat besar, nanah dan kemerahan.

Tapi tu dulu. Sekarang ni muka dia dah licin. Hehe (lubang parut jerawat yang besar tu still ada)

Tu yang buat saya makin percaya. Tapi tu no 2 sebenarnya.

Apa yang lagi penting bagi saya, saya suka fakta dan sains. Apa yang dia cakap ada betulnya.

Nak tahu ke?

Meh saya cerita.

Usus kotor sebab apa?

Ok, bayangkan anda dah hidup berapa lama. Mungkin dah 25 tahun. Setiap hari kita makan. Walaupun puasa 30 hari, kita masih makan pada waktu malam.

Macam-macam kita makan. Ayam, daging, ikan, roti, nasi, mee, fast food, minuman 3 in 1, makanan dalam tin, biskut, yang banyak lemak, minyak, lebih gula, lebih garam, macam-macam lagi lah kalau saya nak list kat sini.

Dan kalau anda nak tahu, kebanyakan makanan yang kita makan, ada toksin.

Contoh paling mudah, ayam yang selalu kita makan.

Nak bagi ayam cepat besar, off course suntik kan. Semua orang tahu.

Bahan yang diorang guna untuk suntik ayam tu, bertoksin sebenarnya.

Toksin = bahan asing bagi badan, bila masuk dalam badan akan jadi racun. Badan tak tahu nak proses benda asing ni sebab memang bukan tugas organ. Benda baru bagi badan.

Tu baru cerita pasal ayam.

Fast food yang guna pengawet, pewarna, bahan sintetik. Hmmm.

Toksin tadi akan berkumpul dalam usus kita (lebih tepat, melekat pada celah dinding usus iaitu villi, selain diserap ke dalam darah) dan makin bertambah sebab hari-hari kita makan.

Tapi kita tak pernah cuci usus untuk buang toksin dari badan.

Asalnya usus kita bersih, tapi lepas dah lama tak pernah 'servis' (atau detoxification), usus jadi ‘berkarat’ dan kotor dengan bahan buangan bertoksik.

Akibatnya badan kita tercemar dengan toksik.

Dari situ mula la timbul macam-macam masalah - kulit kusam dan jerawat.

Ye, jerawat. Salah satu punca jerawat naik sebab usus kotor.

Puncanya usus kotor tapi cuci muka. Agaknya boleh sembuh tak?

Tu sebab kita dah guna macam-macam produk tapi jerawat masih naik.

Apa penyelesaiannya?

Tu sebab kita kena ‘overhaul’ usus!

Untuk buang toksin dari badan. Bagi usus bersih.​

​Ingat kereta je kena overhaul. Usus pun kena sebab dah lama tak cuci!

Lepas usus dah bersih, insyaAllah kulit jadi lebih cantik, sihat dan jerawat pun clear.

Lepas tu pakai apa-apa produk kat muka, lagi glowing dan berseri-seri macam Mira Filzah :P

Saya nak tanya sikit lah. Boleh?

Nak tahu ke cara sebenar “overhaul” usus?

Saya akan bagi bongkarkan dalam blog post edisi khas. Saya hanya bagi link ke blog post kepada yang whatsapp saya je.

Nak? Klik butang biru kat bawah ni.

Kalau dah whatsapp, tunggu saya reply ye. Stay tuned!

Siapa penulis blog ni?

Zarif Aziz

Zarif Aziz merupakan seorang yang pernah mengalami masalah jerawat batu yang teruk.

Passion beliau adalah membantu orang di luar sana hilangkan jerawat batu dengan cara dan sistem yang betul.

Beliau sangat benci pada mereka yang nak hilangkan jerawat dengan cepat tanpa ilmu yang betul serta lambakan produk (jerawat) yang kurang berkualiti.

Servis beliau bukan untuk mereka ​yang mencari skincare @ produk jerawat seperti yang banyak di pasaran,

Tapi untuk mereka yang nak bebas jerawat luaran dan dalaman dan sanggup ikut langkah dan sistem yang betul.